MAKUMATKASI TOIMITTAJAT JOULU 2014 JA KEVÄT 2015

Uusi kausi käynnistyy taas ja on ilo kertoa teille mistä tämän kauden annoksemme koostuvat. Olemme ylpeitä loistavista raaka-aineiden toimittajistamme, jotka kalastavat, metsästävät, kasvattavat ja keräävät raaka-aineet, joista valmistamme maukkaat ateriat Pihvikeisariin ja Sarakkaan.

Poron saamme Mustosen Erikiltä Unarin-Luusuasta, Kotaporosta, josta meille tulevat poron sisäfile, maksa, kieli, Uulan-unelma-verimakkara, kylmäsavuporo sekä poronpaistia käristykseen. Lämminsavuporonsydämen meille valmistaa Pääkkölän Matti Raattamassa.

Hirvenvasan meille kaatoi Kolarin metsästäjät ry.

Tämän vuoden karhun oli ottanut haukkuun karjalan karhukoira Urho 7v. Urho oli pysäyttänyt karhun ärhäkällä haukulla. Haukku oli kestänyt vain muutamia minuutteja. Kaadon paikka oli Savukosken Paskklomavaarassa. Kaataja on kokenut karhunpyytäjä Mika Karpeeki, joten kuvaa ei tullut otettua.

Metsot tulevat Suomen sijaan lain mukaisesti joen toiselta puolelta Ruotsista. Riekot ja jänikset meille pyytää sen sijaan Juho Keskitalo Enontekiön Vuontisjärveltä . Karitsat kasvattaa Martti Kinisjärvi Pokankylässä, Kaalimaantilalla.

Tarhattua lappilaista villisikaa saamme Lohinivasta, Ari Lohinivalta/Lapin Kaamosliha Oy. Ari kylmäsavustaa meille hirven, karhun ja Black Angus-härän paisteja. Ari valmistaa meille myös meidän reseptillä karhu- ja Vorschmack-täyslihasäilykkeet.

Villisikaa saamme lisäksi myös Kaukosen kylästä, Similän Erkiltä, joka kasvattaa myös hanhia. Sarakassa pääset maistelemaan lämminsavuhanhea.

P.O.R.K.-ilmakuivatun possun valmistaa Saparokuja Oy Luumäeltä. Murean pihvikarjanlihan meille toimittaa Baron`s food, HK ja Atria. Hevosenfileen meille toimittaa Viskaalintila Muhokselta.

Kaloista siikaa meille kalastaa Markus Mannela Kilpisjärveltä. Raudun puolestaan toimittaa meille Jäälissä toimiva Calasta Oy, josta saamme myös kylmäsavulohen ja miedosti savustetun raudun. Savumuikut tulevat meille Kuusamon kalajalosteelta Kuusamon Kitkajärvestä. Tornion kalajalosteelta saamme maukasta suolasiikaa. Haukifilettä kalastaa meille Raattamassa Pääkkölän nuoret miehet.

Lapin puikulaperunaa kasvattaa Anita Jauhojärvi Jauhojärven kylässä. Oranssia luomuporkkanaa kasvattaa meille Paavo Pulkkinen Haukivuoresta. Keltaista porkkanaa kasvattavat Jaakko ja Minna Räsänen Tuusjärveltä. Luomunauriita kasvattaa Pentti Rantatorikka Tervolasta. Valkosipulit meille kasvatti Alla Lukkarinen Tornionjokivarressa. Lappilaista hunajaa toimittaa Markku Mykkälä Vojakkalasta.

Luomukiillotettu ruis ja kokonaiset ohrasuurimot meille toimittaa Alatalon Mylly Tervolasta. Chevré vuohenjuuston sekä Wilhelmiina-salaattijuuston valmistaa Kolatun juustola Somerolla. Lapinjuuston meille valmistaa perinteitä vaalien Maakerkelän juustola Kemijärvellä. Kirnuvoin, erikoisjäätelön ja sorbetin valmistaa Peltolan juustola Suonenjoella. Lappilaista luomuruisrieskaa Karkiaisen leipomosta Torniosta Tuoretuotteet toimittaa Tunturin Tuoretuote, ”Pottu Timppa” Kaukosesta.

Meira Nova Oulusta toimittaa meille kermaa, voita, sokeria ja jauhoja sekä paljon muitakin kuivatuotteita, joita tarvitsemme olennaisena osana maukkaan ruoan laitossa. Kasvishovi Oulusta on myös vahvasti mukana toimituksissa.

Tämä vuosi oli sienten osalta mukava. Poimimme itse runsaasti tatteja. Kangasrouskuja keräsimme runsaasti. Sienet päätyivät maukkaaseen etikkamarinadiin. Onneksi Holopaisen Eskolta saamme suolasieniä salaattia varten. Pakkanen tuli Lappiin liian aikaisin.

Tänä vuonna männyntuoksuvalmuska eli Matsutakesieni nosti lakit mäntymetsään. Olihan se aika mukavaa aikaa juosta pakkasen kanssa kilpaa. Saatiin mukava valmuskasato, tästä kiitos myös Päiville.

Laitoimme sienet maustemyllyihin joista on mukava rouskauttaa sieniä mausteeksi. Myllyjä löytyy Pihvikeisarin puodista.

Maarianheinää Muoniosta, Kukkolankoskelta ja Rauduskylästä. Iso kiitos poimijoille.

Maa-artisokan luottoviljelijät Riitta ja Risto Hyvönen Sydänkylästä, Virolahdelta nostivat meille artisokkaa 15.11. Meillä talvi, etelässä ei. ISO KIITOS !

Kiitämme myös Eijaa ja Marttia, koska ilman heitä ei olisi maukasta salaatinkastiketta ja teräviä veitsiä. Lisäksi saimme yrttejä, marjoja ja kukkia myös paikallisten keräämänä. Siitä iso kiitos myös!

Lisäksi voitte maistaa oman kasvimaamme sadon annoksissamme. Viljelemme paljon yrttejä ja kasviksia mm. mangoldinlehteä, jota voitte maistaa kasvisruoissamme. Parhaan sadon antoivat kuitenkin viime kesänä 2014 basilika, ranskalainen rakuuna, timjami, persilja, ruohosipuli, kehäkukka ja ruiskaunokki. Vadelmasato oli todella runsas ja mesimarjaakin saimme mukavasti.

Tervetuloa makumatkalle Pihvikeisariin

Jaana, Tomi ja henkilökunta


Alatalon Myllyn ohraa, Lukkarisen Allan valkosipuleita sekä meillä kasvatettuja kehäkukkia.